Jump to content
Mardeljano

Čiča Gorio

Recommended Posts

Roman koji sam citao u srednjoj skoli prosle godine,zanimaju me vasa misljenja o njemu ?

Ovaj roman je tužna priča o roditeljskoj ljubavi Čiča Goria, čoveku koji se odrekao svega što je imao da bi njegove dve kćerke živele srećnim životom. On je nekada bio bogati fabrikant ali je sav svoj novac poklonio u miraz, kako bi se njegove kćerke mogle udati u visoko pariško društvo. Na sebe nije mnogo mislio jer je očekivao da i njegove kćerke vole ga istom ljubavlju. Smatrao je da one udate u otmenom pariškom društvu nikada neće dopustiti da njihov otac propadne u bedi. Međutim, kada mu uzmu svo bogatstvo i uđu u otmeno društvo, dve kćerke počinju da ga se stide i viđaju ga samo retko i u tajnosti.
Ipak, Čiča Gorio je zadovoljan čak i sa time, živeći u jeftinoj iznajmljenoj sobi i velikoj oskudici, srećan je sve dok su njegove kćeri srećne. Na kraju, zbog ljubavnih afera i problema u koje upadaju, kćeri će zatražiti i ono malo hleba koje mu je preostalo da bi se održale u visokom društvu. Starac ponovo pokazuje ogromnu očinsku ljubav i pristaje da se odrekne poslednjeg novca koji ima.
Nakon toga imao je moždani udar, ali kćerke ni tada ne nalaze vremana za njega.
Tek na samrtnoj postelji, on sebi priznaje istinu: da su njegove kćerke dva sebična stvora, koja ga nikada nisu volela, da je sva njegova roditeljska ljubav bila uzaludna.

Iaoko se u središtu romana nalazi Čiča Gorio, može se reći da je glavni junak romana Ežen de Rastinjak, mladić koji došao u Pariz da studira i sa namerom da uđe u visoko pariško društvo. Nasuprot kćerkama Čiča Goria, on je sin i brat iz siromašne porodice spreman učiniti sve kako bi jednoga dana mogao pomoći svoju siromašnu porodicu.
Upoznavši Čiča Goria i njegove sebične kćerke, on se sve više divi tom plemenitom čoveku, pomaže mu i brine se o njemu do poslednjeg trenutka njegovog života.
Preko njegovih kćerki, Ežen de Rastinjak otkriva pravo lice otmenog društva u kojem novac i interesi vode glavnu reč. Njemu to društvo postaje sve odvratnije ali on iza sebe ima siromašnu majku i sestre koje su dale sve što su imale da bi on mogao boraviti u Parizu.
Tu je i Votren, kriminalac i odbegli robijaš koji najbolje poznaje svu pokvarenost visokog društva. On studentu objašnjava da ne postoji častan način ulaska u visoko društvo jer ulazak traži prljavu borbu i žrtvu u moralu. Predlaže mu svoj plan, da osvoji devojku koje se odriče njen bogati otac i svo bogatstvo ostavlja samo sinu. Namestiće dvoboj u kome će njenog brata ubiti, tako da će ona postati bogata naslednica. Jedno ubistvo i ženidba devojkom iz interesa morali su da postanu cena Rastinjakovg ulaska u visoko društvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam ovaj roman nekada često mješao sa "Čekajući Godoa".   Mislio sam povezani su itd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, evo blizi mi se i ova knjiga za nekih 2-3 nedelje, posle Gogoljevog ''Revizora'', nadam se da se necu razocarati. :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
, Milos Zekic rekao:

Hm, evo blizi mi se i ova knjiga za nekih 2-3 nedelje, posle Gogoljevog ''Revizora'', nadam se da se necu razocarati. :D 

Teško da se čovjek može razočarati kod ruske književnosti.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra knjiga, sviđa mi se pouka koju nosi. Doduše ne volim takav stil pisanja, ali to je već stvar ličnog ukusa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovama tuzna prica o Cica gorio koji je lepo ziveo imao sve otac koji sam cuva svoje 2 cerke ii niko mu ne pomaze dobijale su sve i na kraju su se udale za bogate porodicu ostaviel su svoga oca u siromastvu koji nije imao sta da obuce,da jede i ostalo bas tuzna prica.

kako nekad covek samo vidi materijalne vrednosti a ne ostale.duhovne i ostalo strasno je to .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...