Jump to content

Recommended Posts

Jos jedna lektira iz skole, da li ste je procitali i kakvo misljenje imate o njoj ?

Nakon smrti kralja Edipa, vladara Tebe koji je bio oženjen svojom majkom Jokastom, obojica njegovih sinova hteli su njegov presto, zbog čega su došli u ratni sukob. Eteokle se našao na strani Tebe, a Polinik na čelu “sedmorice protiv Tebe”, sedam argivskih junaka koji su jurišali na Tebu. U tom sukobu ubili su jedan drugoga, nakon čega je jedini muški srodnik Edipovog naraštaja ostao njihov ujak: Jokastin brat Kreont.
Kreont koji je novoizabrani kralj, Eteoklu kao junaku koji se borio za Tebu i bio na njegovoj strani, priređuje Eteoklu dostojan pogreb, a Polinikovo tijelo ostavlja psima i pticama, kao kaznu za izdajništvo.

Antigona ne može da prihvati da se telo njenog brata ne sahrani sa opelom jer se verovalo da ga tako bog podzemnog sveta, Had, neće primiti u zagrobni život. Time je Ponikle bio osuđen i na smrt u zagrobnom životu. Iako je kazna za kršenje Kreontovog naređenja bila smrt, vođena sestrinskom ljubavlju, Antigona odlučuje da sahrani Ponikla onako kako bogovi zapovedaju.
 Kada sahrani Ponikla, Antigonu hvataju stražari i odvode Kreontu koji joj izriče smrtnu presudu. Antigona se ne plaši smrti jer zna da se žrtvuje za poginulog brata. Za nju su božiji zakoni iznad svih ljudskih.
 Kreontov sin Hemon, koji je voleo Antigonu i hteo da je oženi, izlazi pred oca da mu kaže kako greši i traži od njega da je oslobodi.
 Ali Kreont se ponaša tiranski, ne želeći da povuče svoju kraljevsku reč, ljuti se na sina i odbija da oslobodi Antigonu. Naređuje da je živu zazidaju u grobnicu i ostave da umre. Antigona sama hrabro korača prema grobnici.
 Nakon toga kod Kreonta dolazi prorok Tiresija koji mu je mnogo puta pomogao i kome on veruje. Tiresija grdi Kreonata zbog onoga što je učinio i proriče u strašnu nesreću.
 Kreont se uplašio zbog prorokovih reči i odmah požurio da ispravi svoje greške. Najpre je sa slugama otišao da sahrane Poniklovo telo u grob kako bogovi zapovedaju.
 U međuvremenu, Kreontov sin Hemon je otišao do grobnice da oslobodi Antigonu ali je unutra ne zatiče živu jer se obesila. On strašno žali i plače za Antigonom
 Kada do grobnice dođe i Kreont, sin ga najpre pojuri sa mačem ali mu on utekne. Tada Hemon mačem ubada samog sebe i pada mrtav.
 Kada Kreontova žena, Euridika, čuje od glasnika da joj je sin mrtav, ubija se i ona.
 Kreont plačući za sinom dolazi nazad u dvor ali tu ga čeka još jedna nesrećna vest o smrti žene.
 Tada Kreont proklinje sudbinu i krivi sebe da je ubio ženu i sina, i time od kralja postao ništa.
 Radnja drame se završava religioznom porukom hora, koji peva da se čovek ne sme izdizati iznad bogova, niti ometatiti i braniti ono što su bogovi odredili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pročitala naravno, tipična grčka tragedija, nije nešto posebno zanimljiva, ali eto, svako djelo grčke mitologije ima svoju čar. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah da, radili smo je, i nisam bio bas srecan povodom toga. :D Procitao sam je, ali ne volim bas taj zanr, ali je ipak remek delo grcke tragedije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije mi bas nesto zanimljiva knjiga,radili smo je u skoli i dobio sam 5 ali opet kazem nije zanimljiva po meni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah da, radili smo je, i nisam bio bas srecan povodomtoga. :D Procitao sam je, ali ne volim bas taj zanr, ali je ipak remek delo grcke tragedije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne svidjaju mi se tragedije licno.. Ali sve u svemu poucna knjiga..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi za eksternu, koja mi je za 10-tak dana. Muka mi je od književnosti :)

Inače, zanimljiva knjiga, ali iskreno meni se ne sviđa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radio sam je davno ,procitoa ali nije mi se svidela jer neke stvari u knjizi i nisu bile povezane sa radnjom u njoj toliko od mene.

Sve u svemu nije losa,ko voli citati slobodno 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...