Jump to content
Bob Rok

Knjige "poznatih"!!

Recommended Posts

Koje je je vaše mišljenje o knjigama "javnih osoba" počevši od običnih muzičara do ovih starleta (koje lično ne cijenim ni 2 %)?   Da li je iko pročitao ijednu ili barem dio o tome šta se dešava? Da li ijedna od tih knjiga koji su poznate osobe napisale vrijedne pažnje i da li im treba dati priliku? Sadrže li ikavu smisao, ideju, motiv ili su samo napisane da se prodaju da bi isti još punili svoje džepove ?  

 

___________________________________________________

 

Knjiga kao knjiga nikome nije zabranjena da se napiše i da se prodaje, ali lično  većina knjiga koju su pisale poznate osobe ne mogu ni u šali da se uporede sa bilo kojom kako domaćom tako i svjetskom knjigom koja je svojom pričom oduševila mnoge i koju mnogi rado čitaju. Poznate osobe nemaju taj dar da napišu novi "Rat i MIr" ili "Travničku hroniku".

Ne može jedan Marko Šelić, neka Zorana biti bolji/a od jednog Andrića, Crnjanskog, Šantića, Dostojevskog, Hamsuna ili Beketa...

E Sad neke sam knjige pročitao, a o nekima znam samo radnju. Skoro niti jedna ne pruža taj doživljaj kao što to pružaju knjige Nobelovaca i nekih pisaca prije njih. Jedine knjige koje su koliko toliko vrijdne čitanja su: Razlglednica iz Bumeranka (Vudu Popaj) i Trag Čoveka (Feđa Dimović Beogradski Sindikat). 

Sa druge strane Kijina knjiga je standardan kliše sa čime se srećemo svaki dan, a koji ona čak nije ni pisala nego joj je neko drugi pisao. 

Generalno svakoj knjizi treba dati priliku bilo ona loša, dobra ili remek djelo, ali druga stvar je kakva je ona posle svega. 

 

Znači, Knjige poznatih??

 

Ništa posebno, u većini slučajeva bezveze, ali treba par pročitati i upoznati se sa materijom. Na kraju krajeva nema svako isti ukus za knjige.

 

 

Edited by Bob Rok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Knjige tzv. influensera poput Marije Žeželj, Zorannah, Jane Dačović nisu vrijedne čitanja. Barem, meni lično. Jer baš kao što si spomenuo Kiju, prvo to što one nisu pisale, drugo što nema smisla. Svako danas može napisati i izbaciti u prodaju neku šatro knjigu, ali je li to zapravo knjiga vrijedna čitanja? Ne. :) Zbog takvih djela se zapostavljaju ova mnogo bitnija, pa ljudi znaju ko je Kija a prvi put čuju za Hemingveja i slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minuta pre, Valkyrie rekao:

. Jer baš kao što si spomenuo Kiju, prvo to što one nisu pisale, drugo što nema smisla. 

Koliko sam shvatio za tu knjigu, klasična kliše autobiografska priča o teškom djetinjstvu, kao da je ona imala samo teško djetinjstvo i na kraju se bavi onim čime se bavi. T U G A! Ako će nam Žeželj, Zorana i Kija biti najveći domet za par godina bolje i da ne postojimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednostavno danas svako može da objavi knjigu, pjesmu. Sistem vrijednosti je u potpunosti urušen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...