Jump to content

Recommended Posts

Evo ovo knjigu sam upravo procitao, lektira mi je u skoli trenutno pa sam zato ovo citao, iskreno ne volim istorijske knjige ali ova mi se svidela. Sta vi mislite o ovoj knjizi ?

 

 

Koreni Dobrice Ćosića su tematski slojevit roman, moderan i po tematici koju obrađuje i po umetničkoj metodologiji kojom je građen. Tematski slojevi romana celovito predstavljaju srpsko selo u njegovom sporom preobražavanju tokom 19 veka. U mnoštvu motiva i tema naročito se ističe sledeće:

Tradicionalno slobodarstvo srpskog seljaštva, izraženo u otvorenoj borbi protiv domaće despotije i apsolutizma; radikalizam kao idejno-politicko uporiste borbenog seljastva.
Održavanje kultova srpske nacionalne mitologije konstituisane još u davna vremena i sublimisane kroz etiku narodne epike.
Problem preranog gašenja porodičnih stabala.
Patrijarhalna despotija kao kult.
Evropeizacija srpskog intelektualca.
Raslojavanje srpskog sela.
Materinski nagon.
Psihologija suvišnog coveka.
Problem identifikacije ličnosti, itd.

Devetnaesti vek u životu kneževine srbije omeđen je na početku ustaničkom osvetom pobunjenika nad Osmanlijama, a na kraju tiranijom sopstvene državne vlasti nad nezadovoljnim seljaštvom. Ćosić je pokazao kako svaka generacija, gradeći sopstveni život, plaća velike dugove onome što nasleđuje od predaka. Ćosić je prikazao tri generacije iz života srpskog društva:

Jednu čine Karađorđevi ustanci koji se kao ljudi ostvaruju u borbi protiv Turaka i stvaranju sopstvenih poseda.
Druga generacija se socijalno raslojava i u tom se raslojavanju markantnije ističu bogatiji posednici, njihove sluge.
Treću generaciju čine oni koji nastoje da početkom 20. veka pokrenu srpsko društvo iz mrtvila i apatije kao posledice političke obespravljenosti i despotije.

Prvu generaciju predstavljaju Luka Došljak, njegova otresita supruga Kata, njen prvi muž Vasilije, roditelji neobičnog starca Nikole i roditelji Steve Čađevića. U drugoj generaciji ističu se Aćim Katić, Steva Čađević, profesor Andra, starac Nikola... Predstavnici treće generacije su Aćimovi sinovi Vukašin i Đorđe, Đorđeva supruga Simka, njihov sluga Tola Dačić. Da bi umetnički realizovo ovako složenu društvenu, socijalnu, etičku, psihološku problematiku, Ćosić je zamislio desetak ljudskih karaktera koji celovito oslikavaju srpsko društvo 19.veka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se svidjela. Meni nije bila lektira, ali sam zbog se čitao, mada ako gledam vrijeme kada sam je pročitao i ne sećam se toliko svega, ali volim takav način i te teme, osjećao sam se kao da sam tamo. Ćosić baš zna da piše dobro knjige sa istorijsko tematikom, mada nastavak Vreme smrti je bolji od Korena. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...