Jump to content
Bob Rok

Аlan FORD!!

Recommended Posts

Pisao već jednom i otvarao temu o ovom stripu, ali tada je bila na pogrešnom mjestu, jer ova podforum nije postojao. Sada kada postoji, odlučio sam da otvorim novu temu sa malo proširenim tekstom. Iako postoji neka ova tema bude za sva mišljenja o ovom stripu. Tekst ispod sam ja pisao (generalni opis stripa),  a jedan dio je sa Vikipedije (likovi).

 

Koja su vaša mišljenja o ovom stripu? Da li uspjeva dobro da prenese stvarni svijet u strip idt? 

 

 

 

Alan Ford je strip o grupi jako siromašnih tajnih agenata, članova legendarne Grupe TNT koji se bave svakojakim poslovima, za koje poslove bi trebali da dobiju ogromnu, ali svu zaradu za sebe uzima njihov vrhovni vođa, Broj 1 nepokretni starac u kolicima, koji im od čitave zarade daje samo mrvice.

Ali glavna tema je samo paravan onoga što strip zapravo prestavlja. Ismijavanje  političkog društva, kapitalizma, američkog društva i društva drugih zemalja (pa čak izrguvinje stereotipa drugih), rasna netrepeljivost, socijalna netrepeljivost i društvo uopšte. Generalno, ismijavanje svega vezano za ovaj naš svijet, a što tek danas posle mnogo godina vidimo i što je ovaj strip i predvidio i jasno objasnio.

Svi ti, takoreći nebitni likovi, bilo siromašni ili bogati su prikazani onako kakvi zaista jesu, na jako grup i direktan način, bilo crtežom, bilo njihovim ponašanjem.

Bogati su debeli, umišeljeni, nikada se ne bi usudili da dodirnu bilo šta prljavo i smatraju da siromašne treba iskorijeniti, dok su siromašni ružni i smrde. Doduše, nađe se poneki koji udijeli koji cent siromašnom.

Siromašni su ružni i prljavi. Svojim smrdaom odgone sve oko sebe, prljaju grad.

Vlast je korumpirana i uvijek na strani bogatih.

 

Кod nas je taj strip zadobio kultni satus, ne samo zbog razumjevanja humora nego zato što su mnogi živili taj strip. I dobio je popularnost veću nego u matičnoj zemlji Italiji. Treba naglastiti da je zlatno doba stripa prvih 75 brojeva. Posle 75 brojeva jedan od idejnih tvoraca, crtač, napušta strip i na njegovo mjesto dolazi novi I tako su redom mjenjali, ali nijedan nikada nije uspio da zamjeni originalnog crtača Magnusa, koji je nažalost preminuo 1996. Kvalitet stripa polako opada, a definitivni pad u kvalitetu dolazi sa novijim brojevima iz 21 vijeka,pri čemu strip gubi smisao i humor.

 

Što se likova tiče, strip prati avanture siromašnih tajnih agenata članova Grupe TNT, koji su toliko siromašni da gladuju po nekoliko dana. Sjedište im je prljava rupa koja se skriva iza naziva "Cvjećarnica". Svaki od njih je potpuna suprotnost drugom. Svi  likovi, ne samo Grupa TNT su priča za sebe I svaki prestavlja jedan poseban svijet. 

 

GRUPA TNT

 

Grupa TNT osnovana je od Broja Jedan, a njezini su stalni članovi (tajni agenti) Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija. Grupa TNT pod vodstvom praistrijskog paraplegičara riješava  brojne kriminalne zaplete i ulazi u raznorazne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike financijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica na Petoj Aveniji u Nju Jorku, koja im služi kao paravan. Cvjećarnica je redovito bez cvijeća, a ako neko i slučajno u nju zaluta. Članovi grupe TNT koji se tamo zateknu uobičajeno prodaju oronuli buket poljskoga cvijeća kojega su slučajno našli pod pultom ili izrežu neki komad tkanine kojeg namišu I prodaju kao cvijeće. Dok većina članova veliki dio vremena provodi na zadatku na različitim stranama svijeta (od Afrike do Transilvanije), cvjećarnicu "budno" čuvaju Šef i Jeremija, koji na zadatke odlaze samo povremeno, kad se pojavi potreba za angažiranjem svih raspoloživih resursa. Iako prividno loše organizacije, članovi grupe funkcioniraju kao savršeno uhodan tim, te situaciju uvijek završe na za njih povoljan način, služeći se kreativnim i krajnje neuobičajenim sredstvima. Pomoću svojih članova, Broj 1 ostvaruje znatne zarade, koju međutim zadrži u svojim rukama, dok svojim agentima podijeli uredno - svakome po jedan dolar. Iako potplaćeni i izgladnjeli, agenti pokazuju zavidnu vjernost grupi, svrsi i svome vođi.

 

Naziv grupe je ideja Broja 1 jer je htio da njegova grupa bude najbrža, najjjača I naeksplozivnija grupa koja riješava sve moguće slučajeve.

 

 

Njegova Visost Broj 1 - Nepokretni starac u kolicima. Vrhovni vođa i osnivač Grupe TNT. Star koliko i planeta, o kome niko ništa ne zna, a on zna sve o svakom. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak posjeduje zavidno znanje o istoriji, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim grijesima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtjev, redovito vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtjev te bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena. Broj 1 je veoma škrt pa sve financijske uspjehe grupe (koji su broje i u milijunima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podijeli - po jedan dolar, jer u suprotnom novac bi ih pokvario i oni bi se predali porocima, lošem životu i svemu lošem što novac donosi.

 Često zagnjavi članove grupe nekom dugom i dosadnom istorijskom pričom, u kojima je on glavni "akter". Njegove su priče prepune poznatih istorijskih osoba, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onoga u istorijskim knjigama. U njegovoj verziji Odiseje, kad se s Odisejem vrati na Itaku, tamo pronađu naftne platforme, te saznaju kako je Odisejev sin otišao u Ameriku pregovarati s tadašnjim naftnim kompanijama. Ubrzo Odisej biva ubijen u uroti, a Broj 1 provodi 3 dana žalosti u krevetu s njegovom ženom. Trojanski rat u verziji Broja 1 nije počeo zato jer je Menalaj želio vratiti Helenu koju mu je Paris oteo, nego zato jer je Menelaj nije želio uzeti natrag, kad je Paris htio vratiti - jer Helena je bila prava pošast u trošenju kraljevskog blaga i svojom rastrošnošću upropaštavala cijela kraljevstva i kraljeve svodila na prosjački štap. Živi u tajnom skrovištu nedaleko cvjećarnice. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje sa svojom papigom Klodovikom kojeg je dobio od svog djeda.

 

Debeli Šef - Pravo ime Gervasius Tvinkleminklenson. Nekad desna ruka Broja 1 i šef grupe, posle lijenčina broj 1. Drugi svetski rat je proveo kao pisar u kontraobaveštajnoj službi. Njegov ljubimac je zamorac Skviki  koji celo vreme spava zamotan u njegovom šalu. Šef nije čovek od akcije i po ceo dan spava sa Jeremijom. Dok je bio mlad Šef je radio u jednom selu kao zapisničar gde je prepisivao žalbe, molbe i slično. I tu je dobio nadimak Brza noga. Imao je i opasnu ženu koja ga je mučila terajući ga da radi mnoge poslove. Jednom ga je uhvatila na spavanju  i počela je da ga goni sa oklagijom, a on je uspeo da pobegne i da se sakrije u redove vojske i tamo je postao stenograf. U vrijeme rata, ako bi trebalo napistai hitnu poruku on bi više obraćao pažnju na rukopis nego na brzinu pisanja.

 

 Jeremija Lešina - Osoba koja boluje od svih vrsta bolesti. Stalno kuka kako će umrijeti (u starijim epizodama). Posle lijenčina i spavalica.  Jermija je doseljenik sa juga Italije koji je došao u Ameriku da bi zaradio nešto za život. U početku se bavio čišćenjem cipela, prodavanjem voćnih sokova i sladoleda , a kasnije i prodajom limuna.

 

Bob Rok - Puno ime Robert. Malen, nizak, velikog nosa i veoma tankih živaca. Stalno se svađa sa ostatkom grupe i sa čitavim svijetom. Autoportret jednog od tvoraca stripa. Jedan od sposobnijih članova. Veliki baksuz i veliki borac za pravdu, ali bez uspjeha.

Jedini je u porodici koji nije izabrao put kriminala. Ima trojicu braće blizanaca, koji su nekada bili stalni stanovnici zatvora u Jumi, a posle su se zaposlili kao radnici u jednoj piceriji. Otac im je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici.

Iako stalno bjesan na svijet, bjesan na nepravdu koja je zadesila siromašne, ispod

 

Alan Ford - Mlad, naivan. Iako se strip naziva po njemu on je samo jedan od tajnih agenata, koji čisto samo nešto više sposobniji od nekih.

 

Sir Oliver - Najsposobniji član grupe. Boluje najgoreg oblik kleptomanije. Zbog svojih velikih sposobnosti i moći manipulisanja drugih on je jedini član koji sebi može priuštiti luksuzan život.

 

Oto von Grunf (Grunt) - Njamački pilot iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Sposoban je da od 1 dolara napravi svašta.. Ti izumi gotovo uvijek rade, ali skoro nikada onako kako bi trebali. Jedan tipični primjer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahtjeva Broja Jedan u osiguranju prijevoza Alanu Fordu i Bobu Roku do Kanade. Grunf zatim smješta Alana Forda i Boba Roka u "prevozno sredstvo" i pritom se zapita u kojem smjeru bi mogla biti Kanada, dok Alan Ford i Bob Rok s nevjericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja. Grunf nosi staru pilotsku kapu i odijelo, te majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to "Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi", "Tko hoda, ne trči", "More je slano, zašećerimo ga"...,

 

 

Кlodovik - Papiga Broja 1. Jako inteligenta. Tečno priča ljudski i mnogo različitih jezika.

 

Prudi, bljedunjavi mačak kojega je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Strabalde. 

 

 Nosonja - Pas Grupe TNT. Vrhunski tragač, ali lako potkupljiv. Voli Bob Roka, ali Bob njega ne voli.

Endi SullivenCvjetko SmitDžoni Dugi i Agent Fantom su bili rani članovi Grupe TNT. Poginuli su u epizodi "Grupa TNT" (1), a o njihovoj prošlosti je opisano u epizodi "TNT: Rođenje" (382).

 

SPOREDNI LIKOVI

 

Komšija - stari penzioner koji stalno sluša radio i stalno je u svađi s članovima grupe TNT jer u životu nema pametnijega posla.

Inspektor Brok  policijski je inspektor skromnih sposobnosti koji često traži pomoć od Broja 1.

 

General War - povjerava Broju 1 zadatke od nacionalne sigurnosti koji su naravno uvijek dobro plaćeni, većinom zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti Broja 1 pri pregovaranju za platu.

Bing - lik s kojim Sir Oliver često telefonski dogovara preprodaju ukradene robe.

Alonisius Alonisius - lovac na vampire i stari poznanik Broja Jedan.

Tobia Kvantrill - stari prijatelj Broja Jedan. Vlasnik staroga i jadnoga pozorišta.

Lamp - naučnik koji je bio član podružnice grupe TNT u Los Anđeles.

 

 

NEGATIVCI

 

 

Pored glavnih likova, postoje i njihovi brojni neprijatelji kako oni opasniji, tako i oni manje opasni. Ali bilo koji od njih je savršeno napisan da može biti draži i od glavnih likova. Mnogi od njih su parodija na neke istrorijske ličnosti i neke neke negtivce iz drugih stripova ili filmova.

 

Superhik (Ezekijel Blef) - Najveći neprijatelj Grupe TNT. Krade od siromašnih da bi dao bogatima. Parodija na Robina Huda. Debeli siromašni čovjek čija je moć smrtnosni zadah ukislog vina. Superhik nije bogataš, nema zgodne devojke, skupa auta. On je siromah takođe, ali je stao u zaštitu bogatih, "jer su oni čisti, brinu se za okolinu, ne bacaju .

 

 

Tromb - Debeli čovječuljak čija je jedina želja da uništi Zemlju.

 

Superšpijunka Margot - Najdugovječniji neprijatelj Grupe. Često ih uspješno sve zavodi svojom ljepotom, nekada sarađuje sa njima, a često glumi i u prestavama zajedno sa grupom. I mnogi drugi.

 

Konspirator - čovjek s maskom i veliki neprijatelj grupe TNT, koji im se pokušava osvetiti jer su ga spriječili u krađi vrijednih stvari ubijene udovice Norton (br. 38). Konspirator umire nakon što u bijegu dođe u zagađeno područje (br. 65). U život se vraća u epizodi "Nevjerojatan povratak" (164), kada je područje na kojem je umro prestalo biti zagađeno.

 

Gumfleks – jedan od velikih neprijatelja Grupe TNT, uporniji i učinkovitiji neprijatelj. Tajanstvena osoba gumenoga lica, koja nevjerojatnom lakoćom mijenja izgled i identitet. Prvi put pojavio se u epizodi Gumifleks (110.)

 

Maharadža Blic, nesretni činovnik koji je odlučio opljačkati banku u kojoj je radio. Kako bi preuzeo zasluge za počinjenu krađu, šalje u novine svoju sliku sa svojim električnim slonom, nazvavši se Maharadža Blicem. Njegovo pojavljivanje u novinama nemalo zbuni Broja Jedan jer nije mogao pronaći nikakav zapis o njemu u svojoj crnoj knjižici.

Grbavac - zli tajanstveni čovjek s grbom, kriminalnim sklonostima i strašću prema piranama.

Trio Fantastikus - neobična grupa pljačkaša koju čine Konspirator, Dr. Alsar i Stampel. Nakon Konspiratorove smrti vođa grupe postaje Tromb.

Baby Kate - šefica bande duhova, gangstera iz 30-tih godina 20. vijeka. Nesretno zaljubljena u Alana Forda.

Veliki Cezar, nekad desna ruka Broja 1 i osnivač podružnice Grupe TNT , pojavljuje se u ulozi negativca kad izdaje Broja Jedan čime na sebe navlači bijes, vječnu mržnju i progon od grupe TNT. Često se pojavljuje u kombinaciji s nekim od negativaca, u ulozi savjetnika. Njegovo najjače oružje je dugogodišnja suradnja s grupom TNT koja mu omogućuje dobro poznavanje metoda rada grupe i predviđanje svakog njihovog koraka unaprijed, što ga čini neuhvatljivim. Okružen je gorilom Teodorom, panterom Beti i psom Tedijem. Za njega rade Bobova braća Tim, Tom i Tumb, te izumitelj Lamp.

Baron Vurdalak - vođa grupe vampira iz Transilvanije. U poslove grupe upliće se slučajno, napadajući ih zbog želje za pijenjem ljudske krvi.

Mangia - tajno društvo koje nastoji kontrolirati svijet. Vođe grupe su Kinez, Francuz, Rus, Amerikanac i Englez, koji zatim prenose na svoje potomke članstvo u društvu. Grupa TNT ih eliminiše jednog po jednog.

Katodik - popravljač televizora koji slučajno otkriva petu dimenziju te se njome koristi kako bi iz uključenih TV aparata pljačkao.

Ljeponoga Beti - kriminalka koja zavođenjem muškaraca krade njihove imetke. Njena baka je osvojila srce Broja Jedan, pa je zato i upletena s poslovima grupe TNT.

12 umjetnika - kriminalci violinisti. Na čelu njihove bande je dirigent. Oni nisu posebno opasan neprijatelj, nego na jako smiješan način popunjavaju izbor autora za negativce.

 

Mislim da je ovo jedan jako genijalan strip, koji uspjeva u onome što radi. Za razliku od drugih poznatih stripova kao Zagor, Blek, MIster No, Teks Viler, Dilan Dog, Alan Ford je jedan kompleksan strip čija komdija je zapravo samo tu da bi se mi zapravo nasmijali svijetu u kojem živimo, a koji zapravo zao i pokvaren. 

 

42893253_2463253520381950_69778270742370   47461148_2591161614257806_68293777616483  2.png 

 

42878861_2463250987048870_24047504581585  51345928_2721548324552467_73685178981443  12592291_1134408046599844_10270784377524  

 

42836430_2461121073928528_63532304115391 39872732_2385544888152814_35263840666119  50074655_10216221206554719_2671603459228 

 

 

 

51593803_2742144602492839_32327183835773

 

 

 

 

  • Love 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jedan od mojih omiljenih stripova svaka čast

Share this post


Link to post
Share on other sites

svaka čast bato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strip je predobar obozavam ih.Svaka cast na trudu :D 

  • Love 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...