Giovanni S Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 (edited) Pozdrav forumaši i forumašice i današnja tema je o tome koji operativni sistem Vi koristite. Operativni sistem je prvi program koji pokreće nakon paljenja računara. Na operativnom sistemu se nalaze svi programi, datoteke i svi ostali fajlovi. Uglavnom operativni sistem je neophodan za korišćenje računara. Sve zavisi od korisnika računara, a i do specifikacija, odnosno konfiguracije računara, neko koristi Windows, a neko neki drugi operativni sistem kao što je MacOS, Linux... Takođe korisnik koristi operativni sistem u zavisnosti od njegovih potreba. A sve to dovodi do pitanja... Koji operativni sistem Vi koristite ? Zašto baš koristite baš taj operativni sistem i koje su to karakteristike, a koje su to mane koje poseduje baš taj operativni sistem koji koristite ? NAPOMENA: Svako pisanje komentara koji nemaju smisla odnosno koji nemaju veze sa ovom temom biće kažnjvo. Molim da poštujete to kako ne bi dolazilo do takvh situacija. Hvala ! Edited August 4, 2022 by Giovanni S 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lopata Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 Koristim Arch Linux zbog lakšeg programiranja, performanse i edukacije i Windows 10 zbog MS offica i programa koji samo rade na Windows operativnom sistemu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eldaa_Johnson Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 Zdravo zanimljiva tema, koristim windows 10 zato sto je trenutno najbolji windows po meni zbog samog dizajna nemam nikakvi problema sa virusima meni njegova zastita dosta pomaze takodjer njegove karakteristike su azuriranja koja su cesta i to pomaze pri samom radu racunara. Iskreno nemam mana oko ovog opretivnog sistema niti zahtjevam nesto previse. Imam par pitanja za tebe: koji ti sistem koristis, sta ti se najvise dopada kod njega, i cekas li mozda neki drugi sistem da izadje da zamjenis taj i koji je to? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
James_Howard Posted August 4, 2022 Share Posted August 4, 2022 Odlicno pitanje. Ja koristim windows 7 ultimate iz razloga sto imam racunar slabijih specifikacija. Za moje licne potrebe sasvim je korektan, nije zahtevan za koriscenje, nema dosadnih updateova. Odlicna platforma, pre svega stabilna i preporucio bih je svima koji imaju slabije racunare. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husak Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Pozdrav, Definitivno da je trenutno najbolji operativni sistem Windows 10, optimizacija, izgled itd. sve je na nivou. Windows 7 je također odličan operativni sistem, te je odma iza Windows 10. Ne toliko skoro je izašao i Windows 11, ali trenutno nije dovoljno optimizovan, te ne preporučujem da ga koristite. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, Lopata je rekao/la: Koristim Arch Linux zbog lakšeg programiranja, performanse i edukacije i Windows 10 zbog MS offica i programa koji samo rade na Windows operativnom sistemu. Pozdrav, hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Slažem se sa Vama o svemu što ste rekli. Svakako da poznajem Linux operativni sistem, ali verovatno ne dobro kao Vi jer ga ipak koristite zbog neke svrhe. Da li nam možete nešto opširnije reći o Linux operativnom sistemu jer verujem da zanima i ostale, možda buduće korisnike Linux operativnog sistema. Koje su to karakteristike, mane, prednosti od ostalih operativnih sistema ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, Eldaa_Johnson je rekao/la: Zdravo zanimljiva tema, koristim windows 10 zato sto je trenutno najbolji windows po meni zbog samog dizajna nemam nikakvi problema sa virusima meni njegova zastita dosta pomaze takodjer njegove karakteristike su azuriranja koja su cesta i to pomaze pri samom radu racunara. Iskreno nemam mana oko ovog opretivnog sistema niti zahtjevam nesto previse. Imam par pitanja za tebe: koji ti sistem koristis, sta ti se najvise dopada kod njega, i cekas li mozda neki drugi sistem da izadje da zamjenis taj i koji je to? Pozdrav i hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Verujem da najveći deo korisnika računara koristi Windows operativni sistem, bio to 7, 8, 10 ili 11, baš zbog razloga koje ste naveli. Ažuriranja doprinose radu operativnog sistema i sami ti update-ovi su ono što unapređuje operativni sistem i ubrzava ga. Ja najviše koristim Windows 10 i na računaru i na lap topu. Kod njega mi se najviše sviđa njegov izgled, opcije, alatke i uglavnom sve ostalo što se nalazi na njemu. Spomenuo sam dizajn koji izgleda futuristički i pored dizajna tu su takođe, već napomenuti, updateovi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, Vista_Garista je rekao/la: Odlicno pitanje. Ja koristim windows 7 ultimate iz razloga sto imam racunar slabijih specifikacija. Za moje licne potrebe sasvim je korektan, nije zahtevan za koriscenje, nema dosadnih updateova. Odlicna platforma, pre svega stabilna i preporucio bih je svima koji imaju slabije racunare. Pozdrav i hvala Vam što ste nam nešto rekli o tome koji operativni sistem Vi koristite. Legendarni Windows 7 Ultimate i jeste za slabije računare i slažem se sa svim što ste vi rekli o njemu. Koristio sam ga ranije dok sam imao slabiji računar. Šta mislite o Windowsu 10 ? Da li ste imali prilike koristiti ga i ako jeste koju su to stvari koje ga karakterišu po Vama ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogd4novic Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Veoma zanimljiva tema. Ja koristim Windows 10 Home jer ima dobru optimizaciju moj drug koristi Windows 11 i svremena na vreme mi se zali jer nema dobru optimizaciju. Pre sam koristio i Windows 7 Ultimate pa sam onda dobio novi kompujter. Sve u svemu po meni je najbolji Windows 10 zbog dobre optimizacije i korisnih alatki. Naravo postoje i drugi Operativni Sistemi kao sto su Linux i MacOS. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
James_Howard Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 3 hours ago, Giovanni S said: Pozdrav i hvala Vam što ste nam nešto rekli o tome koji operativni sistem Vi koristite. Legendarni Windows 7 Ultimate i jeste za slabije računare i slažem se sa svim što ste vi rekli o njemu. Koristio sam ga ranije dok sam imao slabiji računar. Šta mislite o Windowsu 10 ? Da li ste imali prilike koristiti ga i ako jeste koju su to stvari koje ga karakterišu po Vama ? Windows 10 sam koristio jedan kratak period tako da se nisam bas upoznao sa njime. Za ono kratko vreme koriscenja video sam da je dosta brzi od windowsa 7, ali zato i vise memorije zauzima kao i rama. Sto se tice updateova jako su cesti i znaju ponekad da budu dosadni. Takodje jedna veoma bitna stvar koja mi se svidela kod Windowsa 10 je antivirus sistem koji je odlicno odradjen. Sve u svemu Windows 10 predstavlja neku novu generaciju koja ce vremenom postati neophoda platforma za koriscenje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vicentijevicc Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Lepa tema, koristim Windows 10, jako dobro optimizovan i pre svega jako lep izgled. Ukoliko imate slabiji racunar preporucujem Windows 7 Ultimate kog sam ja koristio dobrih 5 godina, sobzirom i da ga jako slab racunar moze lagano pokrenuti jako je dobar za starije i slabe racunare. Isto tako ne smemo izostaviti i Windonws 11 za kog nemam neko preterano misljenje po meni Windows 10 i Windonws 7 Ultimate, su 2 najbolja Windowsa ikada uradjena! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lopata Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 2 hours ago, bogdana said: Veoma zanimljiva tema. Ja koristim Windows 10 Home jer ima dobru optimizaciju moj drug koristi Windows 11 i svremena na vreme mi se zali jer nema dobru optimizaciju. Pre sam koristio i Windows 7 Ultimate pa sam onda dobio novi kompujter. Sve u svemu po meni je najbolji Windows 10 zbog dobre optimizacije i korisnih alatki. Naravo postoje i drugi Operativni Sistemi kao sto su Linux i MacOS. Problem je u Windows 10 sto ima dosta bloatvera (candy crush, cortana, microsoft onedrive, ...), a potrebne specifikacije za Windows 11 su prevelike. Takodje Linux je kernel, a GNU/Linux je operativni sistem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 (edited) Ranije, ($_Kevin_$) je rekao/la: Pozdrav, Definitivno da je trenutno najbolji operativni sistem Windows 10, optimizacija, izgled itd. sve je na nivou. Windows 7 je također odličan operativni sistem, te je odma iza Windows 10. Ne toliko skoro je izašao i Windows 11, ali trenutno nije dovoljno optimizovan, te ne preporučujem da ga koristite. Pozdrav i hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Sve što ste rekli jeste i ono što bih ja rekao. Slažemo se oko tih stvari i delimo isto mišljenje. Naravno tek očekujemo Windows 11 u punoj verziji jer je ipak on u takozvanoj beta verziji. Zanima me da li ste imali priliku da koristite i druge operativne sisteme kao što su npr. Linux i ako jeste tako, ako možete, iznesite Vaše iskustvo. Edited August 5, 2022 by Giovanni S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, bogdana je rekao/la: Veoma zanimljiva tema. Ja koristim Windows 10 Home jer ima dobru optimizaciju moj drug koristi Windows 11 i svremena na vreme mi se zali jer nema dobru optimizaciju. Pre sam koristio i Windows 7 Ultimate pa sam onda dobio novi kompujter. Sve u svemu po meni je najbolji Windows 10 zbog dobre optimizacije i korisnih alatki. Naravo postoje i drugi Operativni Sistemi kao sto su Linux i MacOS. Pozdrav, drago mi je da Vam se sviđa tema i hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Tu je sve što ste rekli o operativnim sistemima Windows 10 i Windows 11 i to stoji. To i jeste ono što mnogim korisnicima udovoljava Windows 10. Zanima me da li ste imali prilike da koristite operativne sisteme koje ste pomenuli Linux i MacOS i ako je tako iznesite sa nama, naravno ako možete, Vaše iskustvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lopata Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 6 hours ago, Giovanni S said: Pozdrav, hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Slažem se sa Vama o svemu što ste rekli. Svakako da poznajem Linux operativni sistem, ali verovatno ne dobro kao Vi jer ga ipak koristite zbog neke svrhe. Da li nam možete nešto opširnije reći o Linux operativnom sistemu jer verujem da zanima i ostale, možda buduće korisnike Linux operativnog sistema. Koje su to karakteristike, mane, prednosti od ostalih operativnih sistema ? Pre svega, Linux nije operativni sistem vec kernel. Operativni sistemi koji koriste Linux kernel sa GNU programima se nazivaju GNU/Linux. Ne bih ga nikome preporucio ko nema strpljenja (ljudi kojima ne zanima programiranje ili racunarstvo) jer nece sve za vas raditi. Ja sam morao visiti na internetu i diskord serverima da bih neke probleme rijesio. Vrlo je prilagodljiv. Sve jednu stvar mozete promjeniti. Treba dugo vremena da se priviknete jer 90% stvari radite na terminalu (program sa kojim mozete raditi shell komande). Preporucujem da ako iko bude poceo koristiti GNU/Linux sistem da uvjek ima Windows sa strane jer moze svasta iskrsnuti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, Vista_Garista je rekao/la: Windows 10 sam koristio jedan kratak period tako da se nisam bas upoznao sa njime. Za ono kratko vreme koriscenja video sam da je dosta brzi od windowsa 7, ali zato i vise memorije zauzima kao i rama. Sto se tice updateova jako su cesti i znaju ponekad da budu dosadni. Takodje jedna veoma bitna stvar koja mi se svidela kod Windowsa 10 je antivirus sistem koji je odlicno odradjen. Sve u svemu Windows 10 predstavlja neku novu generaciju koja ce vremenom postati neophoda platforma za koriscenje. Super ! Poštujem Vaše mišljenje, ali nemojte zaboraviti da su ta dosadna ažuriranja ipak ona koja pomažu Windowsu u optimizaciji. Hvala Vam što ste nam nešto više rekli o tome. Nadam se da Vam se svidela tema, a ja Vam želim ugodnu igru, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, OD6 Lacku je rekao/la: Lepa tema, koristim Windows 10, jako dobro optimizovan i pre svega jako lep izgled. Ukoliko imate slabiji racunar preporucujem Windows 7 Ultimate kog sam ja koristio dobrih 5 godina, sobzirom i da ga jako slab racunar moze lagano pokrenuti jako je dobar za starije i slabe racunare. Isto tako ne smemo izostaviti i Windonws 11 za kog nemam neko preterano misljenje po meni Windows 10 i Windonws 7 Ultimate, su 2 najbolja Windowsa ikada uradjena! Zdravo, drago mi je da Vam se sviđa ova tema i hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Naravno tu je legendarni Windows 7 Ultimate koji je više preporučen za slabije računare no ne mora značiti da je on loš i za bolje računare. Jednostavno prestali su updateovi koji bi doprineli većoj optimizaciji računara. Što se tiče Windowsa 10 slažem se sa Vama i svemu što ste Vi rekli. Tu je i Windows 11 za koji nemate neko mišljenje, ali i ja Vam mogu reći da trenutno ne možemo nešto mnogo očekivati od njega. On je u takozvanoj beta verziji i još je u izgradnji. Pravo mišljenje ćemo izneti tek kada bude izašao skroz završeni Windows 11. Da li ste imali prilike koristiti i druge operativne sisteme kao što su npr. Linux ili MacOS i ako jeste tako, naravno ako možete iznesite Vaše mišljenje o tome, odnosno Vaše iskustvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Ranije, Lopata je rekao/la: Pre svega, Linux nije operativni sistem vec kernel. Operativni sistemi koji koriste Linux kernel sa GNU programima se nazivaju GNU/Linux. Ne bih ga nikome preporucio ko nema strpljenja (ljudi kojima ne zanima programiranje ili racunarstvo) jer nece sve za vas raditi. Ja sam morao visiti na internetu i diskord serverima da bih neke probleme rijesio. Vrlo je prilagodljiv. Sve jednu stvar mozete promjeniti. Treba dugo vremena da se priviknete jer 90% stvari radite na terminalu (program sa kojim mozete raditi shell komande). Preporucujem da ako iko bude poceo koristiti GNU/Linux sistem da uvjek ima Windows sa strane jer moze svasta iskrsnuti. Wow ! Hvala Vam što ste nam rekli nešto više o tome. Čitanjem ovoga naučio sam nešto više o Linux-u. Verujem da će i ostali korisnici čitanjem ovoga naučiti, ako do sada nisu znali, nešto više o ovome. Nadam se da Vam se svidela tema, a ja Vam želim ugodnu igru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianProSrb1 Posted August 6, 2022 Share Posted August 6, 2022 Cao,super tema i taman mogu da se izjasnim konkretno,po meni je trenutno najbolji windows 11 koji naravno i koristim,ali svaki od OS imaju svoje prednosti i mane,naprimer kod windowsa imate vise funkcija i brzi je od ostalih,ali naprimer linux ima trenutno najbolju zastitu protiv hakovanja,isto kao da koristite vpn,pozdrav i svako dobro. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grk Posted August 7, 2022 Share Posted August 7, 2022 (edited) Pozdrav, koristim windows 7 ultimate cisto iz razloga sto imam jako loš komp pa se "bojim" prebaciti na windows 10 da ne bih morao računalo hvatati po sobi. Šalu na stranu Windows 7 je po meni dobar i preferiram ga jer sam skoro cijelo djetinjstvo imao svakakva računala sa windows 7 i jednostavno mislim kako se ne bih dobro snasao sa windows 10 kada bih ga imao. Jedini problem kod windows 7 je sto su prestali raditi updatove za drivere. Edited August 7, 2022 by Grk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 8, 2022 Author Share Posted August 8, 2022 Ranije, AdrianProSrb1 je rekao/la: Cao,super tema i taman mogu da se izjasnim konkretno,po meni je trenutno najbolji windows 11 koji naravno i koristim,ali svaki od OS imaju svoje prednosti i mane,naprimer kod windowsa imate vise funkcija i brzi je od ostalih,ali naprimer linux ima trenutno najbolju zastitu protiv hakovanja,isto kao da koristite vpn,pozdrav i svako dobro. Pozdrav, drago mi je da Vam se sviđa tema i hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama. Slažem se sa Vama i sve što ste rekli oko operativnih sistema, jeste ono što karakteriše njih. Ostanite sa nama i u sledećim temama i ugodnu igru Vam želim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni S Posted August 8, 2022 Author Share Posted August 8, 2022 Ranije, Grk je rekao/la: Pozdrav, koristim windows 7 ultimate cisto iz razloga sto imam jako loš komp pa se "bojim" prebaciti na windows 10 da ne bih morao računalo hvatati po sobi. Šalu na stranu Windows 7 je po meni dobar i preferiram ga jer sam skoro cijelo djetinjstvo imao svakakva računala sa windows 7 i jednostavno mislim kako se ne bih dobro snasao sa windows 10 kada bih ga imao. Jedini problem kod windows 7 je sto su prestali raditi updatove za drivere. Pozdrav, hvala Vam što ste izneli mišljenje sa nama o ovoj temi. Legendarni Windows 7 Ultimate je veoma dobar, ali jedini problem jesu, kao što ste napomenuli, ažuriranja kojih nema više. Nemojte se brinuti jer kad tad ćete početi koristiti Windows 10 koji je veoma optimizovaniji od Windows-a 7. Snaći ćete se i verujem da ćete ga vrlo brzo zavoleti. Nadam se da Vam se svidela tema, a ja Vam želim ugodnu igru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McIntyre Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 Pozdrav! Neki od najbolji operativnih sistema jesu Windows 7, Windows 10, Windows 10 PRO, Windows 11 i ostali. Ja trenutno koristim Windows 10 PRO, jer smatram da je to trenutno jedan od boljih operativnih sistema, takodje smatram da mi Windows 11 opste nije potreban. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amer_Lopo Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 ja koristim atlas os koji je verzija windowsa 10 prilagodjena za gaming u sampu sam dobio oko 40ak fpsa tako da preporucujem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guzaj Posted September 29, 2022 Share Posted September 29, 2022 On 8/7/2022 at 1:59 PM, Grk said: Pozdrav, koristim windows 7 ultimate cisto iz razloga sto imam jako loš komp pa se "bojim" prebaciti na windows 10 da ne bih morao računalo hvatati po sobi. Šalu na stranu Windows 7 je po meni dobar i preferiram ga jer sam skoro cijelo djetinjstvo imao svakakva računala sa windows 7 i jednostavno mislim kako se ne bih dobro snasao sa windows 10 kada bih ga imao. Jedini problem kod windows 7 je sto su prestali raditi updatove za drivere. Ćao kolega, mislim da imam rešenje za vaš problem. Drajvere je zapravo vrlo lako ažurirati, a vi treba samo da kliknete par puta. Postoji program koji se zove "Driver Booster 9" i taj program kada instalirate trebate mu samo dati vremena da ažurira drajvere i stvar je rešena. Čak možete i birati koje drajvere želite da ažurirate. Ja sam baš skoro ažurirao 5-6 drajvera i računar mnogo bolje radi, a i ažurirani drajveri otvaraju šira vrata. Nadam se da sam pomogao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...