Jump to content
d a m i r

USB memorija kao RAM memorija?

Recommended Posts

Pozdrav forumaši i forumašice!

Sigurno ste nekada čuli za ReadyBoost opciju na vašem računaru. Ta opcija služi kako bi vaš USB stik pretvorilo u RAM memoriju. Dakle, sve što Vam je potrebno je USB koji ima kapacitet veći od 4GB i to je sve! 

Da li ste probali ikada ovu opciju? Da li se ovo isplati raditi?

20 hours ago, d a m i r said:

Sigurno ste nekada čuli za ReadyBoost opciju na vašem računaru. Ta opcija služi kako bi vaš USB stik pretvorilo u RAM memoriju. Dakle, sve što Vam je potrebno je USB koji ima kapacitet veći od 4GB i to je sve! 

Ja sam probao ovo i mogu reci da zavisi. Vi na Windows 10 operativnom sistemu imate opciju da napravite virtualnu memoriju koja ce u slucaju da vam ponestane mjesta u radnom memoriji kopirati stranice, grupa memorijskih mjesta, na hard disk ili bilo koji drugi prostor i ona je sama podesena ali mozete je mjenjati. Koristi se da bi se izbjeglo kresovanje sistema (plavi ekran smrti) zbog manjka radne memorije. Brzina virtualne memorije vecinom ovisi o brzini diska, tako da ako neko ima hdd hard disk, usb kao virtualna memorija je dobra opcija ali samo brzi usbovi koji su iznad i jesu treca verzija. Ako neki imaju dosta radne memorije i znaju da nikad nece potrositi do kraja, njima nije potrebno.

Iskreno, nikada nisam čuo za ovako nešto, mada mislim da i nije nešto korisno jer je to virtuelna RAM memorija i mislim da može da vam našteti to računaru (pogotovo matičnoj ploči). Čuo sam dosta ljudi da pričaju o tome kako se može unaprediti RAM memorija preko interneta bukvalno besplatno, mislim okej je to da vidite da vam piše koliko imate RAM memorije ali da li zaista imate toliko RAMa ili to samo piše?

On 8/29/2022 at 10:36 PM, d a m i r said:

Pozdrav!

Sto se tice ovoga cuo sam za ovo ali niasm upotrebio nikada jer nisam ima potrebe ali mislim da bih to cak i radilo tako da preporucujem svima ovu stvar!

On 9/3/2022 at 6:40 AM, ($_K_A_D_I_C_$) said:

Pozdrav!

Sto se tice ovoga cuo sam za ovo ali niasm upotrebio nikada jer nisam ima potrebe ali mislim da bih to cak i radilo tako da preporucujem svima ovu stvar!

Pozdrav, da li misliš da je ovo dobro za dalji rad računara? Da li bi možda bilo bolje da se kupi novi RAM jer ovo može biti veliki rizik. Šta misliš o tome?

5 hours ago, ($_Andrija_$) said:

Pozdrav, da li misliš da je ovo dobro za dalji rad računara? Da li bi možda bilo bolje da se kupi novi RAM jer ovo može biti veliki rizik. Šta misliš o tome?

Pa bolje kupiti novu ram memoriju ali ko zeli da rizikuje neka rizikuje na svoju odgovornost.

Edited by ($_K_A_D_I_C_$)

9 hours ago, Jaree Getinjo said:

Iskreno prvi put cujem do sada koristim inace 16gb memorije tako da misvakako ne treba

Pozdrav @ Jaree Getinjo

Ukoliko te zanima postoje klipovi na YouTube o tom procesu i ReadyBoostu. Čitao sam po raznim forumima o tome. Jedan lik je napisao da neće previše pomoći fpsu u igrama jednostavno, manje će pomoći nego hard disk. A isto tako ima i mogućnost da se pokvare ostale komponente ubacivajući to. Nadam se da ćeš nastaviti pisati komentare u budućnosti u ovom ptf.

Pozdrav @ d a m i r  Nisam ovo probao ali mi se cini kao jako dobra opcija ako ne zelite trenutno kupovati novu ram memoriju koja je mogu reci dosta skupa u danasnjim vremenima.Naravno i ovo ima nekih mana ali smatram da je odlicna zamena. Jako zanimljiva tema i nadam se da sam ti pomogao:D

Hvala Vam na objašnjenju ReadyBoost opcije! Zaista je zanimljivo saznati da postoji mogućnost korišćenja USB stika kao zamene za RAM memoriju.