MORELLI Posted December 26, 2024 Share Posted December 26, 2024 (edited) Pozdrav. Moj nickname na serveru je MORELLI i igram vec neko vrijeme na ovom serveru. Prije ovog sam imao par accounta koji su mi bili obrisani zbog neaktivnosti, ali na ovom igram vec duze vrijeme i tako ce i ostati. Pa da pocnemo. Svi smo svjesni da je doslo vrijeme novogodisnjih praznika, vrijeme godisnjih odmora i raspusta i jednostavno vrijeme opustanja/odmora sa porodicama, prijateljima itd... Isto tako, svi smo svjesni da u ovo doba godine na SAMP serveru bude povecan broj igraca, jer hladno je napolju, ne izlazi se toliko cesto, vecina vremena se provodi u kuci i igraju se igrice uz grijanje, vatru i uz neki eventualno topli napitak Proslih godina u isto doba godine server je znao dostizati do brojke od 1000 igraca, sto je max broj igraca na jednom serveru u jednom trenutku. Zasto je to bilo tako? 1. Zato sto se ulagao odredjeni trud u server 2. Uz svaki winter update dolazila je i nova verzija skripte koja je mimo wintera donosila nove stvari ili je fixala neke vec postojece stvari koje nisu imale smisla. Ove godine, server nije dostigao cifru od 850 igraca, prosjek je nekih 730-750 igraca ako cemo realno. (ne znam kako je bilo prvi dan jer nisam bio toliko tu, ali vjv nisam slagao) Zasto je to tako? - Dat cu vam 4 moguca razloga 1. Neulaganje truda u winter update. Promjena lokacije novogodisnje nagrade je jedino sto je odradjeno, pored toga apsolutna nula. 2. Nedostatak nove verzije skripte, godinu dana od zadnjeg update-a skripte. 3. Ocigledan nedostatak motivacije i volje skriptera i mapera zajednice. 4. Sva paznja vrhovne komande preusmjerena ka RAGE serveru Posljednji update 2.7 je bio prije tacno godinu dana (dan manje-vise), koji je predstavljen kao veliki update ali je zapravo mini-update, budimo realni. Neke stvari su fixane, dodati su npr novi telefoni i par sitnica i par evenata, tako da mozemo sa pravom reci da je zadnji PRAVI VELIKI UPDATE bio cak prije 2 godine, a to je 2.6 update koji je donio stvari sa kojima je 90% igraca bilo zadovoljno. Novi posao, nova organizacija, novi sistemi, eventi, sistem autopijace poboljsan itd.. itd.. 2.6 je savrsen primjer kako jedan veci update treba da izgleda. Moje misljenje jeste da prije nego sto se ubace novi sistemi, poslovi, eventi, nove mape na server da se vec postojeci poslovi, sistemi itd. trebaju reworkati, odnosno preurediti, jer vecina tih stvari je na serveru od samih pocetaka i zasluzuju neki refresh. Na 2.8 recimo sredite posao Vozaca prehrane, ubacite preostala 2 modela kamiona, 2 modela prikolica, povezete ga sa sistemom jobskill-a, napravite nove rute i reworkali ste jednu zastarjelu stvar. Onda promjenite jednu mapu recimo i sredite jedan zastarjeli sistem poput level-up upgrade poena i pored toga dodate jedan novi event i onda vec mozemo nazvati 2.8 VELIKIM UPDATEOM. Onda isto tako i za 2.9 - Rework jednog posla, mape, sistema, nesto novo i eto ga veliki update. To se moze za jednu godinu uraditi, moze cak i za pola godine, kao sto je prije radjeno, samo sto im je sada ocigledno pala motivacija. Ako vec nemate ideja sta da uradite, na podforumu prijedlozi za server i na discord serveru imate hrpetinu dobrih prijedloga koji zasluzuju da ih barem pogledate. Sto vise truda ulozite u server i zajednicu opcenito, vise cete igraca privuci, vise donacija cete dobijati, prosto jednostavno rijesenje za ove probleme koje imate danas. Isto tako, povecanjem broja donacija, omogucavate sebi kupovinu boljeg hostinga, i time bi rijesili ovo padanje servera svaki boziji dan. Padanje servera je jos jedan problem koji se treba rijesiti, jer ljudi koji doniraju ispastaju zbog toga. Neka pitanja za vas pa ako mozete odgovorite: Da li cemo u 2025-toj vidjeti neki veci update sa kojim ce vecina igraca biti zadovoljna? Da li je otvaranje drugog SAMP servera bila greska? Da li drugi SAMP server predstavlja dodatnu prepreku u ostvarenju veceg broja igraca na Vinewood odnosno prvom serveru? Koji su po vama razlozi zbog kojih nema update-ova? Sta Vi mislite o skripterima i maperima ove zajednice? Da li je sva paznja vrhovne komande preusmjerena ka RAGE serveru? Sta mislite o buducnosti Balkan School SAMP servera? Da li ima nade da se stvari preokrenu na bolje? Edited December 26, 2024 by MORELLI 3 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
T A R I K Posted December 26, 2024 Share Posted December 26, 2024 Pozdrav,ja mislim da bi u bucnosti nekad mogli vidjeti nekad neke vece update.Zato to mislim? Iz razloga sto mnogo igraca se zalilo kako je ovaj update los.Nije nikakav hejt,ali jeste se moglo bolje. ali ja konkretno vidim u 2025.da ce se mnogo stvari mozda dogoditi.Ja mislim, da Downtown nije bila tolika greska,ali se opet moze malo razisliti,i udubiti u razmisljanje te teme.Ja mislim, da zbog toga sto nema novih update jeste da se skripterima mozda malo smorilo.Da sam ja skripter, ja znam da bi se meni to smorilo,i da ne bih imao vise zivaca sa tim....... Ja bih ovde stao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORELLI Posted December 26, 2024 Author Share Posted December 26, 2024 Ranije, T A R I K je rekao/la: Pozdrav,ja mislim da bi u bucnosti nekad mogli vidjeti nekad neke vece update.Zato to mislim? Iz razloga sto mnogo igraca se zalilo kako je ovaj update los.Nije nikakav hejt,ali jeste se moglo bolje. ali ja konkretno vidim u 2025.da ce se mnogo stvari mozda dogoditi.Ja mislim, da Downtown nije bila tolika greska,ali se opet moze malo razisliti,i udubiti u razmisljanje te teme.Ja mislim, da zbog toga sto nema novih update jeste da se skripterima mozda malo smorilo.Da sam ja skripter, ja znam da bi se meni to smorilo,i da ne bih imao vise zivaca sa tim....... Ja bih ovde stao. Naravno, poenta ovog posta nije da hejtamo vrhovnu komandu, vec unapredjenje samog SAMP servera i zajednice opcenito, jer stanje na serveru moze biti puno bolje. Nego, zanima me da li si primjetio kasnjenje/lag skripte na serveru tokom winter editiona? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
T A R I K Posted December 26, 2024 Share Posted December 26, 2024 Naravno,posebno nakon 800 igraca.Jako jako kasni skirpta,i igrica mi laga.Cim si ti mene to pitao, znaci da dijelimo isti problem,a vjerujem da se i drugim igracima isto to desavalo. Sta mislis da li ce se to u skorijem vremenu rijesiti? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORELLI Posted December 27, 2024 Author Share Posted December 27, 2024 Ranije, T A R I K je rekao/la: Naravno,posebno nakon 800 igraca.Jako jako kasni skirpta,i igrica mi laga.Cim si ti mene to pitao, znaci da dijelimo isti problem,a vjerujem da se i drugim igracima isto to desavalo. Sta mislis da li ce se to u skorijem vremenu rijesiti? Ispitivao sam odredjeni broj igraca na serveru, svi su rekli da im laguje od kako je winter ubacen. Ne znam, nisam siguran hoce li popraviti ili ne, samo znam da je server padao jos i prije wintera pa to jos uvijek nije fixano... Tako da cisto sumnjam Link to comment Share on other sites More sharing options...
T A R I K Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 57 minutes ago, MORELLI said: Ispitivao sam odredjeni broj igraca na serveru, svi su rekli da im laguje od kako je winter ubacen. Ne znam, nisam siguran hoce li popraviti ili ne, samo znam da je server padao jos i prije wintera pa to jos uvijek nije fixano... Tako da cisto sumnjam Sta ces,valjda ce se uskoro rijesiti.A da li si primjetio da ti cesto restart bude.Meni se to jako cesto desava,to jest ozbaci me iz servera,da li si ti to primjetio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORELLI Posted December 27, 2024 Author Share Posted December 27, 2024 Ranije, T A R I K je rekao/la: Sta ces,valjda ce se uskoro rijesiti.A da li si primjetio da ti cesto restart bude.Meni se to jako cesto desava,to jest ozbaci me iz servera,da li si ti to primjetio? Primjetio sam da mi cesto skripta padne, a restart servera mi se desava kad ostavim AFK neko duze vrijeme npr dva ili tri sata. Tako da uopste vise ne ostavljam AFK na duze vrijeme jer znam da ce mi past server Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Milanoviic Posted December 27, 2024 Moderator Share Posted December 27, 2024 Zdravo Jako zanimljiva tema, i ako smo imali slicnih tema moram pohvaliti da si je jako lepo napravio i da si napisao svaki aspket koji se treba spomenuti uz ovu temu. Trenutno server ima 827 i tako se negde i vrti u toku dana a preko noci ima oko 700 igraca uvek koliko sam ja zapazo istina je razlog manjeg broja igraca i jesu slabi update-ovi i jednote iste stvari za ubacivanje. Iskreno jedino sto je novo jeste Zaledjeno Jezero za koje moram priznati da mi se jako svidelo ne znam za vas ali meni je super. Iskreno samo kada bi poradili na update-ovima mislima da bi server prelazimo 1000/1000 u svakom momentu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CARNAGE Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Iskreno mi je ocekivan ovaj pad popularnosti i igraca servera.Fokus je prosto presao na RAGE, sto je potpuno legitimno. Sa druge strane, ostaje neki zal sto i SAMP server ne napreduje kao sto je ocekivano. Nije se desio update, nego samo standardni winter edition. Ne otvaraju se tako cesto serveri, jer se zna da nece dugo opstati. BS godinama traje i mogao bi jos toliko, ako bi doslo do nekih novina. Ljudi koju su igrali na serveru od pocetka su odrasli, poceli da se bave bitnijim stvarima, dok neki klinci sada imaju jace kompove, igraju bolje i zahtevnije igrice i sigurno da je SAMP tu po strani. Licno ne ocekujem nesto preterano da ce se povecati broj igraca, dok ce se sigurno smanjiti kada dodje prolece Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Milanoviic Posted December 28, 2024 Moderator Share Posted December 28, 2024 2 hours ago, W I Z said: Iskreno mi je ocekivan ovaj pad popularnosti i igraca servera.Fokus je prosto presao na RAGE, sto je potpuno legitimno. Sa druge strane, ostaje neki zal sto i SAMP server ne napreduje kao sto je ocekivano. Nije se desio update, nego samo standardni winter edition. Ne otvaraju se tako cesto serveri, jer se zna da nece dugo opstati. BS godinama traje i mogao bi jos toliko, ako bi doslo do nekih novina. Ljudi koju su igrali na serveru od pocetka su odrasli, poceli da se bave bitnijim stvarima, dok neki klinci sada imaju jace kompove, igraju bolje i zahtevnije igrice i sigurno da je SAMP tu po strani. Licno ne ocekujem nesto preterano da ce se povecati broj igraca, dok ce se sigurno smanjiti kada dodje prolece Zdravo Zanimljiv komentar, iskreno nazalost moram se sloziti da je skoro sam fokus presao na RAGE ali ne mozemo ih kriviti GTA V je dosta novija naprednija i lepsa igrica od GTA San Andreas ali ipak ako drzite SA:MP server potrdite se barem malo da taj update lici na nesto i da zadovolji vecinu igrca. Tacno je da ce se posle zime broj igraca smanjiti ali je lepo da jednom u godini nas ima u toliko velikom broju. Naravno i za leto zna da bude dosta igraca al po meni najbolje je za Zimu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORELLI Posted December 28, 2024 Author Share Posted December 28, 2024 Ranije, Milanoviic je rekao/la: Zdravo Jako zanimljiva tema, i ako smo imali slicnih tema moram pohvaliti da si je jako lepo napravio i da si napisao svaki aspket koji se treba spomenuti uz ovu temu. Trenutno server ima 827 i tako se negde i vrti u toku dana a preko noci ima oko 700 igraca uvek koliko sam ja zapazo istina je razlog manjeg broja igraca i jesu slabi update-ovi i jednote iste stvari za ubacivanje. Iskreno jedino sto je novo jeste Zaledjeno Jezero za koje moram priznati da mi se jako svidelo ne znam za vas ali meni je super. Iskreno samo kada bi poradili na update-ovima mislima da bi server prelazimo 1000/1000 u svakom momentu. Sto se tice zaledjenog jezera, tu se mogu sloziti i to je jedina novina sto se tice ovog winter update-a. Nego da te pitam, da li ti server laguje? Jesi li primjetio da skripta kasni nakon sto je ubacen winter edition? Naravno, kad bi se skripteri i maperi vise trudili, sasvim je logicno da bi bilo i vise igraca. Ovaj server ima vrhunski stil reklamiranja i ne znam ko jos igra SAMP, a da nije nekad cuo za Balkan School. Tako da kad bi se radilo vise updateova godisnje i kad bi se to reklamiralo, igraci bi masovno dolazili da igraju ovdje, jer svi znamo da skripteri i maperi imaju znanje i mogu da rade cuda sto se tice same skripte, jedino sto im fali jeste volja, a vjerujem da se moze naci i vremena. Ranije, W I Z je rekao/la: Iskreno mi je ocekivan ovaj pad popularnosti i igraca servera.Fokus je prosto presao na RAGE, sto je potpuno legitimno. Sa druge strane, ostaje neki zal sto i SAMP server ne napreduje kao sto je ocekivano. Nije se desio update, nego samo standardni winter edition. Ne otvaraju se tako cesto serveri, jer se zna da nece dugo opstati. BS godinama traje i mogao bi jos toliko, ako bi doslo do nekih novina. Ljudi koju su igrali na serveru od pocetka su odrasli, poceli da se bave bitnijim stvarima, dok neki klinci sada imaju jace kompove, igraju bolje i zahtevnije igrice i sigurno da je SAMP tu po strani. Licno ne ocekujem nesto preterano da ce se povecati broj igraca, dok ce se sigurno smanjiti kada dodje prolece Broj igraca ce se poceti smanjivati cim se izbaci winter edition, to se slazem upotpunosti Nego da te pitam isto pitanje kao i ovog moderatora, da li si primjetio lag odnosno kasnjenje skripte na serveru od kako je ubacen winter edition? Link to comment Share on other sites More sharing options...